Utrechts Documentatiesysteem
2013.0001a
Werkgroep Documentatie,
jaarverslag 2013



In 2013 kregen we veel complimenten voor Documentatie.org. In het jubileumboek van het Utrechts Monumentenfonds beschreef Ingmar Heytze alle panden van het Utrechts Monumentenfonds en meldde enthousiast: "Voor al deze informatie, tot een doorslag van de brief van het ministerie aan toe, hoeft een onderzoeker de deur niet uit. Een paar muisklikken op de onvolprezen website www.documentatie.org volstaan. Deze 'eigen-wijze zoekmachine voor de cultuurhistorie' is essentieel voor iedereen die informatie over monumenten zoekt, in Utrecht of in het algemeen". Het voorjaarsnummer 2013 van de Binnenstadskrant roemde onze presentatie van de fotoserie 'Panorama van Utrecht rond 1870' door W.C. van Dijk als een "historisch spektakel". Voor dat Panorama van Utrecht is, net als vorig jaar, eindeloos gepuzzeld om in enkele pixels op een foto het dak van een bepaald huis te kerkennen. Dat ging in 2013 wat langzamer, omdat de gemakkelijk herkenbare panden al geïdentificeerd waren. Het meeste werk zit niet in het maken van 'de blauwe vlek' op de foto, ook de daardoor aangestuurde link naar het pand in kwestie is geen probleem. Maar bij het pand waar u terecht komt, wilt u nuttige informatie vinden. Alle 'gelinkte' panden hebben in het UDS nu in een aparte database een 'objectnummer', een hulpmiddel om bestaande en gesloopte gebouwen een eigen identiteit te geven. Dat is vergelijkbaar met het officiële BAG-nummer, dat de overheid dit jaar ingevoerd heeft voor ieder bestaand pand: zeg maar een soort 'burgerservice-nummer'. Aan het einde van het jaar werd onderzocht of via onze database, gegevens in Documentatie.org met behulp van het BAG-nummer gekoppeld kunnen worden aan andere informatiesystemen, in eerste instantie die van de gemeentelijke administratie. Iedere ambtenaar zal dan bij de behandeling van een bouwplan foto's, bouwtekeningen en andere gegevens ter beschikking hebben.








                                                         (Bron: Jaarverslag UMF/2013)



Aan het einde van het jaar waren ruim 2.500 bestaande panden binnen de singels in de 'objectdatabase' ingevoerd en ruim 1.000 gesloopte panden. Daarvan kan iedereen nu, voor zover van toepassing, ook via oudere adressen het wijkhuisnummer vinden (d.w.z. het adres tot 1890), het oorspronkelijke kadasternummer (1832), nieuwere kadasternummers, monumentnummer en dergelijke. En omgekeerd: via al die 'identiteiten' komt u direct bij het gezochte pand. Veel van dit heel precieze werk werd gedaan door Ria van Rijswijk.

Bij het genoemde project sluit goed aan het uittypen van de literatuurkaarten van panden en straten in de Oude Stad door Hans Venker. Onder meer de Oudegracht is nu klaar. Ad Rijneveld, Bert Groen en Guus Peters plaatsten weer veel bouwtekeningen online. De bijdragen van de andere medewerkers waren even onmisbaar.
Daarnaast wordt gewerkt aan een modernisering van de technische kant van het project.

In 2013 werkten mee: Evert van Ewijk, Bert Groen, Jos de Grood, Jean Penders (coördinator), Guus Peters, Ad Rijneveld, Ria van Rijswijk en Hans Venker.

Jean Penders